E. JURZYCA: Zverejňovanie úväzkov pedagógov pomôže študentom pri výbere VŠ

03.02.2012 Bratislava

Bratislava 3. februára (TASR) - Zverejňovanie úväzkov vysokoškolských učiteľov pomôže študentom lepšie sa rozhodnúť pri výbere školy. Myslí si to minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Opatrenie prinesie novela vysokoškolského zákona, ktorú dnes schválil parlament.

\"Táto zmena je dôležitá, lebo študenti, ale aj rektori získajú prehľad o tom, kto pracuje ako pedagóg alebo výskumný pracovník na tej-ktorej vysokej škole. Verejnosť teda zistí informáciu, či niektorí pedagógovia nepracujú na dvoch, troch, možno piatich školách,\" uviedol na dnešnom brífingu šéf rezortu školstva. Záujemcovia o vysokoškolské štúdium tak zistia, či pedagógovia nemajú na ním preferovanej škole len minimálny úväzok, avšak v skutočnosti pracujú na iných školách. \"A teda, nemajú dostatok času ani na pedagogickú činnosť, ani na mimopedagogickú činnosť, napríklad na konzultácie,\" doplnil minister.

Poslanci Národnej rady SR dnes odhlasovali aj pozmeňovací návrh, ktorý zvyšuje kompetenciu ministra pri schvaľovaní nových vysokých škôl. Doposiaľ totiž musel predložiť na rokovanie vlády stanovisko Akreditačnej komisie bez toho, aby mohol zaujať negatívne stanovisko. Podľa Jurzycu to bývalí ministri riešili napríklad tak, že návrh zdržali a neposunuli na vládu. \"Od 1.4., kedy je účinnosť, to bude zmenené a minister pri ňom nebude nútený porušovať buď morálne pravidlá, alebo dokonca formálne predpisy,\" podčiarkol šéf rezortu školstva.

Na dnešnom brífingu Jurzyca informoval aj o možnosti bezplatných stáží na ministerstve školstva, do ktorej sa môžu zapojiť absolventi bakalárskeho štúdia. \"Dúfame, že to budú študenti, ktorí veria, že vzdelávanie je pilierom našej spoločnosti,\" zdôraznil minister s tým, že to bude hlavné kritérium pri výbere záujemcov o štát.
 

Vyberte región